4. – 9. april, 2019
Maribor in Ljubljana

Združenje EPEKA, so. p., je ob mednarodnem dnevu Romov organiziralo tradicionalen festival Svetovni dan Rominj.

Festival Svetovni dan Rominj je potekal med četrtkom, 4. aprila in torkom, 9. aprila, na različnih lokacijah. Ob mednarodnem dnevu Romov smo priredili večdnevni kulturno-izobraževalni program, ki vključuje romsko kulturo in medkulturno sobivanje. Tradicionalno se osredotočamo na položaj romskih žensk in njihovo neodvisnost. Prav zato je dogodek uradno poimenovan “Svetovni dan Rominj.” Izpostavljamo, da je treba enakost med spoloma doseči na vseh nivojih.

V tem času je Združenje EPEKA, so. p., v sodelovanju z Društvom za podporo mladim Romom za Univerzo Sapienza iz Rima opravilo anketo o kvaliteti življenja romskih žensk. Poleg Slovenije, so v raziskavo vključene tudi Italija, Bolgarija in Makedonija.

Program:

četrtek, 4. 4.

ob 18.00 na Romski postaji: Predstavitev Javnega razpisa za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2019/2020

petek, 5. 4.

ob 12.00 v Galeriji EPEKA: Otvoritev razstave Jasmine Vidmar: Kliči me po imenu

sobota, 6. 4.

ob 11.00 na Romski postaji: Predstavitev poročila Roma civil Monitor (govorec: Štefan Simončič, gost: Fatmir Bečiri, moderator: Mateo Hočuršćak)

od 9.00 do 18.00 na Romski postaji: Postavljanje ruskega keglja

ob 18.00 Koncert Diknu Schneeberger Trio (koncert je del glasbenega cikla Glas Romov, ki ga podpira Mestna občina Maribor)

celodnevno zbiranje starega papirja za Tima ob Svetovnem dnevu prostovoljstva.

ponedeljek, 8. 4.

ob 12.00 na Študentskem kampusu: Predstavitev poročila Roma civil Monitor (govorec: Štefan Simončič, gost: Stane Baluh, moderator: Mateo Hočuršćak)

ob 19.00 v Cankarjevem domuKoncert Diknu Schneeberger trio

torek, 9.4.

ob 17.00 na Romski postaji: Predstavitev možnosti letovanj v okviru Rdečega križa v Punatu na otoku Krku

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: