6. april, 2023
Slovenski etnografski muzej

Združenje EPEKA, so. p., in Slovenski etnografski muzej prirejata dogodek ob Svetovnem dnevu Romov.

Združenje EPEKA, so. p., in Slovenski etnografski muzej bosta letošnji Svetovni dan Romov obeležila z dogodkom Utrinki tradicij: Šege mariborskih Romov ob poroki in otroštvu.

Prijazno vas vabimo na druženje z mariborskimi Romi in Rominjami, ki bodo na dogodku predstavili svoje predmete in izdelke, povezane s pomembnimi spomini iz vsakdanjega življenja. Predmeti govorijo o šegah ob poroki, ki se prenašajo iz roda v rod, in o otroštvu včeraj in danes. Razkrivajo utrinke družinske tradicije, ki jo Rominje in Romi sami prepoznavajo kot pomembno. Družine se pri obeleževanju šeg nekoliko razlikujejo, saj nekatere elemente prilagodijo svojim estetskim merilom in željam.

O razstavi:

V sklopu projekta Slovenska romska pot (2021-2023) so se pripadnice in pripadniki romske skupnosti iz Maribora pod mentorstvom kustosinje Tine Palaić iz Slovenskega etnografskega muzeja pogovarjali o dediščini in spominjanju. Sodelovanje je vodilo k razmislekom o njihovih osebnih predmetih, povezanih s pomembnimi spomini iz njihovega življenja. Odločili so se, da z razstavo predstavijo šege in navade ob poroki in rojstvu otroka, ki se prenašajo iz roda v rod. Gre torej za utrinke družinske tradicije, ki jo sami prepoznavajo kot pomembno v svojem življenju. Družine se pri obeleževanju šeg nekoliko razlikujejo, saj nekatere elemente prilagodijo svojim estetskim merilom in željam.

V projektno usposabljanje, izvedeno s strani SEM, je bilo vključenih 14 udeležencev. Nekateri so se rodili v Sloveniji, tako v Mariboru kot Ljubljani, nekateri pa so se v Slovenijo preselili iz nekdanjih jugoslovanskih republik. Ena od udeleženk je kristjanka, ki obeležuje tako katoliške kot pravoslavne praznike, ostali se izrekajo za pripadnike islamske veroizpovedi. Vsak od udeležencev je v skupino prinesel svoje družinsko ozadje ter svoje spomine in izkušnje, ki so jih opredmetili z osebnimi predmeti. Pokazalo se je, da ne obstaja enotno razumevanje romske identitete. Prav zato se z izbranim predmetom vsak posameznik opredeljuje s šego in pripadajočo zgodbo, ki jo je izbral sam.

Galerija

»Operacijo Slovenska romska pot sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 

Podpira nas tudi Erasmus+ v sklopu projekta PHOTOKICK, Mestna občina Maribor in Urad Republike Slovenije za mladino.