9., 10. in 11. april 2015
Galerija EPEKA, Koroška cesta 8 + Romani kafenava, Gorkega 34, Maribor

8. april je dan obeležen kot Svetovni dan Romov, ki ga praznujejo Romi po vsem svetu. V Mariboru ponovno načrtujemo tridnevni dogodek, kjer bomo Svetovni dan Romov praznovali skupaj s prvo obletnico prve romske restavracije v Sloveniji in EU, ki deluje po principu socialnega podjetništva.Romsko društvo Romano Pralipe in Združenje EPEKA, socialno podjetje bomo priredili praznovanje, ki mu ni enakega. Tridnevna prireditev bo vsebovala kulturne dogodke, spominsko prireditev in izobraževalne aktivnosti.

Program ob Svetovnem dnevu Romov:
“Spomini izpod pepela”
Romski genocid – del evropske zgodovine

9. april – 7. maj 2015
Galerija EPEKA, Koroška cesta 8, Maribor

Otvoritev razstave 9. aprila ob 13. uri

V letu 2015 Združenje EPEKA, so. p., tokrat v sodelovanju z Romskim informacijskim centrom Romano Anglunipe prireja prvo v sklopu razstav ob 70. obletnici konca II. svetovne vojne z naslovom Romski genocid – del evropske zgodovine.

V letošnjem letu 2015 je obletnica konca II. svetovne vojne, kjer so Romi bili eni od največjih žrtev romskega holokavsta (porajmos). Številke umrlih se po nekaterih podatkih gibljejo pri več kot pol milijona romskih žrtev, kar je več kot 80 % vseh evropskih Romov. Z naslovom del evropske zgodovine smo želeli doseči, da se pri letošnji obletnici ne pozabi na njih, ki so bili velikokrat zatajeni s strani ekspertov in politikov ter povojne Evrope.

Na razstavi v Galeriji EPEKA bo moč videti originalno knjigo romskih žrtev iz zloglasnega koncentracijskega taborišča Jesenovac, zaporniško obleko in številne fotografije.
Razstavo bodo odprli: predsednica Sveta romske skupnosti Janja Rošer, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina in avtor razstave ter predsednik Zveza romske skupnosti Umbrella-Dežnik Haris Tahirović.

Tiskovna konferenca:

  • Problematika Romov v Mariboru in okolici
    10. april 2015 ob 10. uri Romani kafenava, Gorkega 34, MariborGospodarska kriza je negativno vplivala že na tako obubožano romsko prebivalstvo v Mariboru. Stiska je vedno večja in prihaja do številnih težav med romskim prebivalstvom, ki se tičejo predvsem ekonomskih problemov. Brezposelnost je vedno večja in nič ne kaže na bolje. Posledično se pojavlja tudi izseljevanje Romov predvsem v severne države EU.

Na tiskovni konferenci, ki jo organizira Romsko društvo Romano Pralipe Maribor bodo sodelovali:

  1. župan Mestne občine Maribor Dr. Andrej Fištravec
  2. Francka Premzl, v.d. direktorice CSD
  3. Mateja Muršak, Zavod za zaposlovanje OE Maribor
  4. Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov
  5. Fatmir Bećiri, predsednik Romskega društva Romano Pralipe Maribor

Osrednja kulturna prireditev ob Svetovnem dnevu Romov
10. april 2015 ob 12. uri
Romani kafenava, Gorkega 34, Maribor

Svetovni dan Romov je praznik, ki ga obeležujejo Romi po vsem svetu. Romsko društvo Romano Pralipe Maribor je pripravilo pester in bogat kulturno glasbeni program na katerem bodo nastopali: trubaška zasedba Skandal bend, folklorna skupina Romano Pralipe, folklorna skupina Terne Romane luluđa, glasbena skupina Rom Art in učenci OŠ Maksa Durjave.
Vljudno vabljene in vabljeni.
Vstopnine ni!

Svetovni dan Rominj
11. april ob 13. uri 2015
Romani kafenava, Gorkega 34, Maribor

Ženske so steber družbe. Nič ni drugače v romski skupnosti. Združeni narodi so v milenijskih ciljih med osem ciljev postavili tudi zagotovitev enakosti med spoloma in dati več moči ženskam. Tako je za Svetovni dan Romov Romsko društvo Romano Pralipe Maribor in Združenje EPEKA, so. p., pripravilo poseben kulturni in kulinaričen program, ki je namenjen predvsem Rominjam in ne-rominjam.

Poleg druženja bo mogoče poizkusiti odlično romsko kulinariko in lahko boste obiskale tudi prerokovalko ali faladžiko, ki bo vam prerokovala iz kavne usedline ali fižola. Poskrbljeno bo tudi za glasbeni program ob katerem ne bo manjkalo plesa.

Vstopnina na dogodek je 10 €, ki zajema slavnostno kosilo in pijačo.
Sprejemamo obvezne rezervacije na info@romani-kafenava.si ali 040 933 990
Vljudno vabljene.

Prireditev so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, EU program Evropa za državljane, Urad za mladino RS, Mestna občina Maribor, EU program Erasmus+, Narodni dom Maribor, Zveza Romov Slovenije in Romani kafenava.

Več informacij na: www.epeka.si in www.romani-kafenava.si, epeka@epeka.si / info@romani-kafenava.si / romanopralipe@siol.net