14. – 19. november, 2016
Varna, Bolgarija

Združenje EPEKA, so. p., je partner v projektu mobilnosti mladinskih delavcev, ki se odvija v Varni – Evropski prestolnici mladih 2017.

Naslov projekta je Together on the InnoWave, katerega cilj je povečati zmogljivost lokalnih mladinskih organizacij in njihovih dinamičnih jeder, mladinskih delavcev, z namenom izvajanja kakovostne mladinske pobude in projektov, ki bodo imeli tako lokalni učinek kot evropsko razsežnost.

Glavni cilj projekta bo dosežen z izmenjavo izkušenj in dobrih praks na področju mladinskih inovacij ter razvoja mest s predstavniki drugih evropskih mestih, katera imajo močno mladinsko politiko in zmogljivosti na področju mladine ter izkušnje ter realizacijo pobude Evropske prestolnice mladih. Usposabljanje bo dalo priložnost udeležencem za izmenjavo dobrih praks in navdihujoče ideje v dveh smereh – razvoj privlačnih aktivnosti mladih in izkoriščenost urbanih prostorov v korist mladih.

OBISK VARNE, PRIHODNJE EVROPSKE PRESTOLNICE MLADIH

Potujemo zaradi različnih vzrokov in nagibov, ljudje potujemo od nekdaj.Jaz potujem, ker si želim spoznati ljudi. Želim poglobiti svoje znanje, deliti svoje razmišljanje z drugimi in spoznati mišljenje drugih ter pridobiti nove izkušnje, (pre)oblikovati svoje mnenje oz. predstave.

Odlična možnost se mi je ponudila, ko mi je Združenje EPEKA, so. p., ponudilo obisk mesta Varna v Bolgariji. Ponujeno priložnost sem z veseljem sprejela.

Varna je čudovito mesto. S kolesi smo si ogledali velki del mesta, ki resnično zaživi poleti. Videli smo peščene palaže, gledališče na prostem, živalski vrt, mnoge čudovite zgradbe in spomenike. Zvečer smo uživali ob dobri hrani in v dobri družbi. Hotel, kjer smo bivali, je bil od mesta oddaljen 25km. Tako smo izkoristili priložnost in v prostem času uživali v svežem morskem zraku in čudovitem razgledu na Črno morje.

Presenetilo me je, da sta si jezika (bolgarščina in slovenščina) dokaj podobna. Razumevanje določenih besed in stavkov je olajšalo komunikacijo. Spoznala sem ljudi iz šestih različnih držav (Francije, Italije, Grčije, Azerbajdžana, Bolgarije, in Portugalske). Vendar naš osrednji namen ni bil spoznavanje različnih kultur, temveč izboljšanje EYC (Evropkse predstolnice mladih). Naša naloga, ki smo jo uresničevali v času dopoldanskih in popoldansih srečanj, je bila izmenjava znanja in izkušenj. Varna bo naslednje leto (2017) prevzela naslov Evropske prestolnica mladih. S pomočjo tega srečanja so želeli zbrati posameznike in skupine, ki so sodelovali/e pri nastajanju EYC v svojem mestu. Predstaviti smo morali primere dobre in slabe prakse ter iskati odgovore na pomembna vprašanja, ki bi izboljšala organizacijo in izvedbo EYC (Primer: iskali smo odgovor na vrašanje kako lahko evalviramo EYC in določimo ali je bila uspešna).

Na delavnicah smo tudi iskali rešitve, postavljali vprašanja, krepili ustvarjalnost, kritičnost. Srečali smo se tudi z županom mesta, ki nas je lepo sprejel ter obljubil podporo in pomoč. Zagotovil je, da bo spodbujal razvoj Varne kot Evropske prestolnice mladih 2017.

Zame je bila izkušnja neprecenljiva. Menim, da smo dobro sodelovali in verjamem, da bo Varna uspešno prevzela naslov EYC 2017.

Zapisala: Ana Nežmah

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.