6. marec – 6. april, 2015
Galerija EPEKA, Maribor

Združenje EPEKA, socialno podjetje, vabi v petek, 6. marca 2015 ob 19. uri, na otvoritev razstave originalnih tabel stripa Evropa umetnika, striparja, karikaturista in ilustratorja Tomaža Lavriča v Galerijo EPEKA, Koroška cesta 8 v Mariboru.

Novo tisočletje. Evropa slavi.
Žile, bivši vojak, kriminalec, begunec s pogorišča povojnega Balkana, se preko slovensko-italijanske meje prebija na zahod. Preganja ga policija, Služba državne varnosti, pa tudi moreči duhovi njegove preteklosti. Na begu skozi države Združene Evrope se spet zaplete v vrtinec nasilja, ki mu je hotel ubežati. V Nemčiji se končno pridruži bandi svojega strica, a njegove težave se tu šele prav začnejo. Čarobna Evropa, Evropa miru in blagostanja, o kateri je sanjal, je zanj prav tako nedosegljiva kakor prej. Kot pravi njegov prijatelj Kugla: “Kaj pa si pričakoval? To je njihova Evropa, ne naša.”
Strip Evropa, balkanski road-movie hitrega tempa in filmske akcije, trdega nasilja in trpkega humorja, je bil v albumski obliki prvič objavljen leta 2003 pri francoski založbi Glenat, celotnega v barvah pa lahko preberete sedaj in si ogledate originalne stripovske table v Galeriji EPEKA.

Tomaž Lavrič je eden prvih avtorjev na tem področju, ki se je ukvarjal s tematiko razpada bivše Jugoslavije in vojne na Balkanu. Predvsem je v avtorskih stripih izpostavljal posamezne junake (ali antijunake) in njihove zgodbe, slikal vse grozote bratomorne vojne ter obenem komentiral in kritiziral stanje duha in sistem, ki je vseskozi namerno ali nenamerno zatajeval.
Stripovski album Evropa je avtorska zgodba, ki nudi vse prvine tipičnega hollywodskega filma in se bere z lahkoto. Ima mafijski zaplet, romanco, humor in katarzo.

Delovni čas Galerije EPEKA:
Ponedeljek – sobota 10.00 – 18.00
Nedelje in prazniki zaprto

Tekom razstave bo mogoče tudi kupiti stripe in albume Tomaža Lavriča, ki jih bo ponujala Strip.Art.nica Buch s katero sodelujemo pri organizaciji razstave:

  1. Evropa
  2. Bosanske basni
  3. Dekalog I-IV, V-VIII, IX-XI
  4. Ekstremni športi 1, 2
  5. Slepo sonce
  6. Sokol in golobica
  7. Appoline
  8. Izjave desetletja

Razstavo podpira Mestna občina Maribor, Urad za mladino RS, JSKD in Romani kafenava.