17. – 25. oktober 2015
Tomaszów Lubelski, Poljska

Združenje EPEKA, so. p., je kot partnerska organizacija sodelovalo pri projektu mladinskega izobraževanja z naslovom ”Tvoj socialni odtis skozi podjetništvo”, ki se je od 17. do 25. oktobra 2015 odvijal na Poljskem.

”Daj človeku ribo, nahranil ga boš za en dan. Nauči ga loviti ribe, prehranil ga boš za vse življenje.” (kitajski pregovor)
Z refleksijo tega pregovora vidimo, da ima socialno podjetništvo veliko moč, saj je njegovo poslanstvo prinašanje inovativnih rešitev za različna socialna vprašanja.

Projekt je bil organiziran z namenom promovirati podjetništvo kot orodje za reševanje socialnih problemov in spodbuditi nevladne organizacije k temu pristopu. Mladi so se učili iz konteksta socialnega podjetništva na Poljskem in pridobili znanja, veščine in orodja za nove ideje v svojem okolju.

Med drugim so se zvrstili obiski podjetniških organizacij, gostovanja zanimivih govornikov, neformalno učenje o javnem nastopanju, poslovnih modelih, marketinških raziskavah in kreativnosti.

Delovni jezik izmenjave je bila angleščina, vendar slabše znanje jezika ni bila ovira za sodelovanje, temveč spodbuda za aktivno komunikacijo in širjenje veščin.

Projekt je financiral EU program Ersamus+.

Mladinska izmenjava je promovirala evropski certifikat YOUTHPASS.

Stroške nastanitve, prehrane in programa je kril organizator aktivnosti oziroma gostujoča organizacija. Del povrnjenih potnih stroškov na udeleženca iz Slovenije je bil določen glede na razdaljo, kar lahko preverite tukaj: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm

Referenčna številka projekta: 2015-1-PL01-KA105-013969

Partnerske organizacije:
1. EPEKA Association Slovenija
2. YAHTE, Francija
3. Argus Group, Bolgarija
4. Super Tineri ASIRYS, Romunija
5. Ies Rambla de Nogalte, Španija
6. Summer Work & Travel Alumni Association, Makedonija
7. Mladi za Marof, MZM, Hrvaška
8. Association “Czajnia”, Poljska – koordinator in gostitelj

Nekaj utrinkov z mladinske izmenjave in delavnic:

GALERIJA


Besedilo udeleženca izobraževanja

Trening mladinskih delavcev je potekal od 17. – 25. oktobra v kraju Tomaszow Lubelskie na Poljskem. Skupaj se nas je zbralo 24 udeležencev iz Poljske, Makedonije, Hrvaške, Romunije, Slovenije, Španije, Francije in Bulgarije.

Sama beseda entrepreneurship mi je bila pred treningom neznana, a smo jo v okviru treninga na Poljskem dodobra spoznali. Velika večina delavnic se je nanašala prav na social entrepreneurhip ali socialno podjetnišvo, ki se v zadnjih letih iz strani EU zelo vzpodbuja. Med drugim smo spoznali, kako je področje socialnega podjetništva urejeno v različnih državah EU. Tako lahko potrdim, da imamo to področje v Sloveniji relativno dobro urejeno, medtem ko se v številnih drugih državah
področje šele razvija.

Sama lokacija izmenjave je bil kraj Tomaszow Lubelskie v regiji Roztocze, približno 10 kilometrov od meje z Ukrajino. Sam kraj, kot tudi regija spadata med deprivilegirana območja na Poljskem, na takšnih območjih pa se socialno podjetništvo še posebej vzpodbuja. V okviru treninga smo obiskali nekaj primerov dobre prakse, ter tako pobližje spoznali socialno podjetništvo na Poljskem kot tudi tamkajšnje ljudi. Takšni ogledi se mi zdijo v okviru treningov zelo koristni, še posebej če gre za temo, kakršna je socialno podjetništvo.

Udeleženci treninga smo med drugim dobili zadolžitev, da smo razvili svojo lastno poslovno idejo, ki bi jo lahko uresničili v okviru socialnega podjetja. Edina omejitev je bila, da je imel vsak na razpolago zgolj začetnih 10 EUR (naloga se je imenovala 10 EUR Exercise). Prav zanimivo je bilo, kako raznolike ideje so se generirale – od lokalnega časopisa – do podjetja, ki bi se ukvarjalo s sprehajanjem psov. Organizacija, ki je trening organizirala je bila organizacija Czajnia. Kar me je pri organizaciji presenetilo je bilo to, da ni bila mladinska organizacija, temveč lokalno društvo, ki se med drugim ukvarja tudi z projekti v okviru programa Erasmus +. Kakorkoli, menim, da smo bili z organizacijo treninga vsi udeleženci zadovoljni, še posebej z Poljskim večerom, ki so nam ga pripravili. Bil sem že na nekaj projektih po vsej Evropi, a še nikjer ni gostujoča država svoje kulture in navad tako dobro predstavila – pripravili so nam tipične poljske jedi, glasbo, prikazali so nam njihov tradicionalen ples, narodne noše, z njimi smo tudi zaplesali.

Projekti v okviru Erasmus + so vsekakor fajn priložnost za spoznavanje držav in odličen način neformalnega izobraževanja. Ne gre samo za spoznavanje drugih in učenje, na ta način veliko spoznaš tudi o sebi.

Tine Šteger, udeleženec izobraževanja

Za več informacij pošljite e-mail z motivacijskim pismom in CV-jem na epeka@epeka.si.

Koordinator projekta partnerske organizacije: Štefan Simončič, predsednik Združenja EPEKA, so. p., stefan@epeka.si.
Promocija projekta: Tjaša Teržan, sodelavka Združenja EPEKA, so. p., tjasa@epeka.si.

ERASMUS plusimage-14 logo_simpl