22. februar, 2022, ob 12.00 uri
Dvorana Instituta Cervantes v Madridu

Združenje EPEKA, so. p., v sklopu projekta ROMHERITAGE soorganizira uvodno srečanje s koncertom romskih glasbenikov, Alexian Duo iz Italije in Lela Soto “sordera” iz Španije.

Informacije o dogodku:
Predstavitev je uvodni dogodek projekta “Evropski itinerarji romske kulturne dediščine (ROMHERITAGE)”, dvoletnega pilotnega projekta, ki ga sofinancira Evropska komisija in je namenjen spoznavanju, prepoznavanju in ohranjanju romske kulturne dediščine v Španiji, Italiji in Sloveniji, kar je prvi korak k vzpostavitvi vse večjega števila nacionalnih itinerarjev po vsej naši celini. Evropske poti romske kulturne dediščine bodo omogočile prepoznavnost najpomembnejših romskih kulturnih izrazov in povezale soseske, spomenike, muzeje, festivale, kulturne, izobraževalne, dokumentacijske centre itd.

Konzorcij, ki bo izvajal projekt, sestavljajo Asociación Nacional Presencia Gitana (Španija), ERIAC (Evropski romski inštitut za umetnost in kulturo), EPEKA (Slovenija) in Associazione Thèm Romano (Italija) ter pridruženi subjekti, kot je Instituto Cervantes, na čigar sedežu bo potekala predstavitev programa. Poleg tega bo v projektu sodelovalo veliko število institucij ter socialnih, kulturnih, turističnih in gospodarskih akterjev na lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni, ki bodo izvajali različne dejavnosti in dogodke (predstavitve, koncerti, razstave, konference, delavnice …).

Program dogodka:

 • Dobrodošlica predstavnika Inštituta Cervantes
 • ROMHERITAGE Predstavitvena okrogla miza:
  Fabián Sánchez (predsednik Asociación Nacional Presencia Gitana)
  Eladio Fernández-Galiano (član upravnega odbora Evropskega inštituta za
  Cultural Routes)
  Robert Krmelj (veleposlanik Republike Slovenije v Španiji)
  Timea Junghaus (izvršna direktorica ERIAC)
  Daniela de Rentiis (koordinatorka združenja Associazione Thèm Romano)
  Gonzalo Montaño (vodja projekta Asociación Nacional Presencia Gitana)
 • Glasbeni nastop skupine ALEXIAN DUO v živo: Alexian Santino Spinelli (harmonika), Gennaro Spinelli (violina) (romski umetniki iz Italije)
 • Glasbeni nastop Lele Soto “Sordera” (pevka flamenka) v živo ob spremljavi Antonio Malena (kitara) (romski umetniki iz Španije)

Informacije o dogodku na spletni strani Instituta Cervantes:
https://cultura.cervantes.es/espanya/es/Itinerarios-Europeos-del-Patrimonio-Cultural-Gitano–ROMHERITAGE-/157803

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: