3. december, 2017
Ljubljana

Simbioza od leta 2011 povezuje Slovenijo. Socialna inovacija, ki je združila modrost in mladost in pokazala, da je medgeneracijsko sodelovanje prava smer prihodnosti, je v računalniške delavnice vključila več kot 20.000 ljudi.

 Zgodba računalništva je dobila trajnostno zgodbo preko Medgeneracijskega centra, Simbioza šol in projekta Simbioza mojstri. Simbioza se širi tudi mednarodno in nosi dobro ime Slovenije v širni svet. Snovalci Simbioze verjamejo, da je prav, da pozitivno energijo tedenske akcije ohranimo. Želijo ustvarjati družbo, kjer mladi spoznavajo, kakšno bogastvo modrosti se skriva v starejših, in kjer starejši verjamejo v prihodnost, predvsem zaradi solidarnih mladih, ki ponudijo roko sodelovanja v tednu v oktobru. S projektom SIMBIOZA GIBA želijo biti zgled celotni Sloveniji. Na noge želijo dvigniti vse, ki so čakali na pravi trenutek. To bo teden, ki bo lahko marsikomu spremenil življenje. To bo teden, ki bo predramil mlajše generacije in spomnil starejše, da obstaja tisto nekaj, kar jih združuje. Da vedno in povsod lahko govorijo isti jezik. Jezik zdravja, pravega načina življenja, sreče, trenutkov in funkcionalnih teles, ki ne poznajo in priznavajo let. Jezik, ki za svoje izražanje in sporazumevanje ne potrebuje besed. Jezik, ki mu pravimo gibanje.

Vlada RS je sprejela Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki predvideva možnosti za spodbujanje aktivnega življenjskega sloga za vse generacije in s katerim se vsebinsko pokriva tudi koncept Simbioze giba. Projekt sofinancira MZ in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano, partnerja projekta sta tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje in Fakulteta za šport, Univerze v Ljubljani. Simbioza je v šestih letih povezala več kot 70.000 starejših in mladih po vsej Sloveniji v vseslovenski akciji računalniškega in internetnega opismenjevanja ter v akciji Simbioza Giba. Akcija Simbioza je razvila model računalniških delavnic za starejše, kjer se le-ti učijo od mladih in v enem tednu spoznajo osnove uporabe računalnika. Delavnice so brezplačne in temeljijo na medgeneracijskem sodelovanju in prenosu znanja z mladih na starejše.

 

Naslov: Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana
Tel: 040 336 311
E-mail: info@simbioza.eu
Splet: http://www.simbioza.eu
FB: https://www.facebook.com/Simbioza.eu

Projekt delno financirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropska unija in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

EU skladi

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: