23. december, 2020
Maribor

Naša galerija zapira svoja vrata. Predstavljamo vam govor, ki je bil izrečen ob odprtju zadnje razstave v galeriji EPEKA.

Leto 2020 se bo v zgodovino zapisalo kot zelo posebno leto. Za majhno skupino ljudi, predvsem nas, ki smo se danes zbrali na zadnjem odprtju razstave Luka Murovec – Pohorski biseri, si bomo to leto zapomnili po koncu neke zgodbe, zgodbe Galerije EPEKA. Skupaj smo jo začeli pisati leta 2013, ko smo dobili te čudovite prostore na Koroški cesti 8 v Mariboru. Od takrat smo v naši galeriji pripravili številne razstave, koncerte ter druge kulturne in izobraževalne dogodke.

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem, še posebej umetnikom in sodelavcem ter nenazadnje našim financerjem; Mestni občini Maribor, Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije, Uradu za mladino, veleposlaništvom in drugim, ki so nas podpirali.

Galerija EPEKA je bila za nas kraj, mesto, kraj, kjer smo vedeli, da nekam spadamo. Za vsakega od nas je zelo pomembno, da se lahko identificira, orientira, vrne na točko, kjer je začel. Skratka, nekje smo doma. Težko pa je, ko spoznaš, da kljub vsem naporom, žrtvam, stresu in trudu, da bi dosegel najboljše rezultate, nisi in nikoli ne boš sprejet, ne glede na to, kako zelo se trudiš. Zato se združenje EPEKA, so. p., osredotoča na ljudi, ki jim že stoletja ni bilo omogočeno, da bi našli svoj dom, in jim pomaga po svojih najboljših močeh. Tu smo imeli vsaj začasni dom, ki smo ga zdaj izgubili, nekateri pa ga žal nimajo sreče najti do konca življenja.

Vsem se še enkrat zahvaljujem, želim vam vesele božične praznike in srečno leto 2021 v imenu galerije EPEKA.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: