5. december, 2016
Maribor

V ponedeljek, 5. decembra 2016, vas ob 19. uri vljudno vabimo na Predstavitev Evropske prostovoljne službe .

5. decembra obeležujemo Mednarodni dan prostovoljstva.

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj ali krajše Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine 17. decembra 1985. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju 5. decembra.

Združenje EPEKA, socialno podjetje je prostovoljska organizacija, vpisana v razvid prostovoljskih organizacij pod zaporedno številko 1210. Smo aktivni tudi na področju mednarodnega prostovoljstva in sodelujemo pri EU programu Erasmus+ Evropske prostovoljske službe, ki letos praznuje 20 let.

V letošnjem letu se je prostovoljec Združenja EPEKA, so. p., Žiga Frišek udeležil dvomesečne prostovoljske službe v mestu Sinop na severnem delu Turčije ob Črnem morju.

Deloval je na področju dela z otroci in mladino s posebnimi potrebami. V njihovem centru za osebe s posebnimi potrebami, jih je učil novih veščin, predvsem igre šaha in košarke.

Obenem je prav tako pomagal organizaciji, ki skrbi za zapuščene živali v tem mestu in pri pripravi festivala, ki je potekalo v mestu Sinop letos poleti.

Med bivanjem v Turčiji je obiskal tudi nekaj drugih Turških mest pa tudi Ciper in Gruzijo. Nazaj v Slovenijo se je vračal z avtobusi preko Grčije, Makedonije, Kosova, Črne gore in Hrvaške. Kjer je prav tako obiskal nekaj zanimivh krajev.

Na dogodku v Galeriji EPEKA nam bo predstavil svoja videnja, opažanja, izzive in probleme s katerimi se je soočil, naravo dela in običaji ljudi in skupnosti v kateri je tekom izmenjave prebival. Vsekakor bo z nami tudi delil zanimive izkušnje in svojevrstne zgodbe.

Projekt je podprt s strani EU programa Erasmus+ in Urada za mladino RS.

Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.