14. maj, 2018
Kino Udarnik, Maribor

V Maribor prihaja multietnična zasedba, ki navdušuje z balkansko glasbo!

Barcelona Gipsy balKan Orchestra je skupina, ki združuje elemente klezmer in romske glasbe ter jazza, hkrati pa raziskuje pozabljene glasbene žanre. Dodatne stilske zametke so k BGKO doprinesli tudi t. i. nomadski glasbeniki – gostujoči z njimi na odru, med katerimi je nastopil tudi Vlado Kreslin.

Zasedba se bo v Udarniku predstavila z albumom Avo Kanto, za katerega glasbeniki pravijo, da je nadaljevanje potovanja, ki se je začelo pred dvema letoma z albumom Ebro al Danubio. Koncerti, kraji, ljudje, glasbeniki in trenutki, ki jih ganejo, so bili navdih za pesmi na tem albumu. Skoraj vse pesmi so tradicionalne, med potjo skozi čas in generacije pa niso izgubile moči, s katero izzovejo najgloblje občutke človeškega bitja. Avo kanto pomeni “dedne pesmi” v Esperantu, jeziku, za katerega zasedba meni, da je edini, ki je sposoben izraziti njihovo raznolikost.

Začetki BGKO sežejo v leto 2012, ko se je v Barceloni z namenom proslave mednarodnega dneva Romov združilo 11 glasbenikov. Izmed teh se jih je nekaj združilo v Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, ki velja za prvotno zasedbo BGKO. Leta 2015 so organizirali ponovno srečanje, po katerem se je sedanja zasedba odločila preimenovati v Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

O spremembi menijo: ‘’po tako intenzivnem delu in rasti se odzivamo na potrebo po razširitvi svojih umetniških obzorij. Medtem ko smo še vedno zelo zainteresirani za klezmer glasbo, želimo zbrati navdih iz širšega spektra žanrov. Balkanska glasba je za nas niz glasbenih tradicij in multietničnih kultur, ki presegajo geografske meje.’’

BGKO sestavljajo: Ivan Kovačević (Srbija), Oleksandr (Ukrajina), Daniel Carbonell (Katalonija, Španija), Stelios Togias (Grčija), Julien Chanal (Francija), Mattia Schirosa (Italija), Sandra Sangiao (Katalonija, Španija)

Vstopnice so na voljo:
http://www.eventim.si/si/vstopnice/bgko-1452018-kino-udarnik-maribor-1041416/performance.html

Več o BGKO:
http://bgko.org/?lang=en

Projekt delno financirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropska unija in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

EU skladi

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: