11. september, 2017
Galerija Epeka

V sredo, 20. 9. 2017, ob 20. uri vas vabimo v Galerijo Epeka na otvoritev razstave Bojana Golčarja “Usedline in sledovi”, ki bo potekala v okviru Festivala fotografije Maribor.

Fotografije Maribora, mesta v katerem Bojan Golčar z nekaj prekinitvami živi od rojstva, je v sodelovanju z avtorico spremnih besedil Bojano Kunst oblikoval v zgodbo o mestu, njegovih ulicah, opuščenih tovarnah in zapuščenih zgradbah. In o ljudeh, ki s svojo kreativnostjo in trmasto vztrajnostjo ohranjajo upanje, da mesto preboli glavobol tranzicijskega procesa, ki je bil v Mariboru še posebej robat in katerega posledice v sliki in besedi predstavlja pričujoča knjiga z naslovom Usedline in sledovi, ki je hkrati tudi avtorjev poklon tem ljudem.

»Za fotografije Maribora fotografa Bojana Golčarja, se zdi, da so na njih pravzaprav ostanki, posledice, številni sledovi. To so fotografije, ki jih skozi dramatične plasti sivine zaznamuje nekakšna postdogodkovna dejstvenost, skorajda nemarna otopelost od trkov in sledov različnih plasti preteklosti in sedanjosti, ki so se nabrali v seriji političnih, ideoloških in zgodovinskih dogodkov mesta. Fotografije z dosledno zavezanostjo kontrastu med črnim in belim poudarijo prav to dramatičnost ostankov in usedlin, okostja hiš in zidov izstopajo, kot da bi bili na rentgenu, beton postane paleta vzorcev, ki jih na njem puščata voda in mraz, zidovi so listi papirja in ceste zrnata struktura.« (Bojana Kunst)

Bojan Golčar (1966, Maribor)

V sodelovanju z režiserjem Igorjem Štromajerjem se je ob koncu osemdesetih srečal z gledališko fotografijo. V sodelovanju z mariborsko plesalko in koreografinjo Mojco Kasjak je leta 1997 ustvaril fotografije z naslovom Medprostori teles. Nato je za daljše obdobje pozornost preusmeril k drugim področjem, kasneje tudi zagotavljanju podpornega okolja za razvoj nevladnih organizacij, kar je še vedno njegovo poklicno področje. Ob tem se nenehno vrača k fotografiji, svoja dela pa predstavlja na spletni strani in socialnih omrežjih.

Spletna galerija: www.bojangolcar.si

http://www.festivalfotografijemaribor.si

https://www.facebook.com/events/115639532456161/

GALERIJA