1. avgust, 2019
Galerija Epeka

V okviru Mednarodnega dne spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi, ki ga obeležujemo 2. avgusta, smo dan pred tem organizirali otvoritev fotografske razstave Branimir Ritonja: Auschwitz, ki je bila ob 17.30 v Galeriji Epeka (Koroška cesta 8). Nacisti so na večer 2. avgusta 1944 v taborišču Auschwitz-Birkenau uničili tamkajšnji Zigeunerlager (cigansko taborišče) in usmrtili več kot 3000 Romov. Gre za največjo usmrtitev Romov naenkrat.

OPIS RAZSTAVE

Mojster fotografije Branimir Ritonja je zagotovo eden najbolj vidnih, dejavnih in družbeno angažiranih avtorjev sodobne slovenske fotografije. V njegovem obsežnem in raznovrstnem fotografskem opusu lahko občudujemo številna dela, ki jih odlikuje prepoznaven avtorjev pečat. Mnoga med njimi so bila nagrajena tudi na mednarodnem umetniškofotografskem prizorišču, nepozabne pa so zlasti njegove družbenokritične serije, kot so Sin Salida, Poslednja generacija, Kaznilnica, Obrazi, »Kriv sem« in fotografska instalacija Portreti, posvečena beguncem in migrantom. Z njimi Branimir Ritonja nastavlja ogledalo družbenopolitičnim manipulacijam ter dvoličnosti, (dvomljivi) moralnosti in deklarativni strpnosti »razvite« slovenske in zahodne družbe.

V letu 2017 se je Branimir Ritonja prvič doslej podal na raziskovalno fotografsko popotovanje po dediščini judovskih pokopališč od Trsta in Benetk čez osrednjo Evropo pa vse do poljskega Krakova. Na tem popotovanju je obiskal tudi spominsko-muzejsko območje nekdanjega uničevalnega taborišča Auschwitz. Presunjen nad prostranostjo, zloveščostjo in obenem nenavadno spokojnostjo enega največjih morišč v Evropi je celo tako izkušen fotografski mojster, kot je Branimir Ritonja, začutil, da zgodbe o Auschwitzu, tudi zavoljo pietete do žrtev, preprosto ni mogoče povedati drugače kot s povsem samostojno fotografsko pripovedjo.

Avtorica izseka besedila: Marjetka Bedrač

Razstava je del projekta Spregledano upanje, ki ga podpira Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije. Razstava je nastala v sodelovanju z Društvom za podporo mladim Romom.

Razstava je nastala v sodelovanju s Sinagogo Maribor.


GALERIJA

 


MEDIJSKE OBJAVE:


Organizatorji in podporniki prireditev ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve genocida nad Romi in Sinti: