16. maj 2024 ter 11. in 12. junij 2024
Študentski kampus, Pivovarniška 6, Lj in ZOOM

Projekt EPEKA – stanovanjska zadruga za vse, se ukvarja s stanovanjskim problemom, ki je trenutno eden izmed najbolj razširjenih v Evropi in širše.

Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (lMF) trenutno v večini držav EU-ja stroški stanovanj naraščajo hitreje od dohodkov. To je skupaj z energetsko krizo, gentrifikacijo v mestih in vzponom najemniških stanovanj za oddajo v turistične namene, ustvarilo težavne razmere, ki vplivajo na vse.

Če pa se osredotočimo na dostopna stanovanja za mlade, je to velik problem, ki je najbolj prizadel prav njih v urbanih središčih Evrope, še posebej v prestolnicah. Zato mladi odrasli v EU-ju živijo še naprej s starši, ne glede na to, če so zaposleni, saj prejemajo prenizke plače, da bi si lahko rešili drag stanovanjski problem in je negotovost glede tega trajne narave.

Citat: Oliverja Ropkeja, predsednika Evropskega ekonomsko-socialnega odbora: “Evropa je v stanovanjski krizi. Ukrepati moramo takoj in pogumno.”

liege-declaration-for-housing.pdf (europa.eu)

Rešitev, ki jo naslavljamo na to temo v projektu EPEKA – stanovanjska zadruga za vse, je rešitev stanovanjskega problema skozi stanovanjsko zadružništvo. Stanovanjske zadruge že ponujajo primeren pristop k reševanju stanovanjske krize, saj obstajajo v številnih mestih in regijah po vsej Evropi. Stanovanjske zadruge so različnih oblik in velikosti – nekateri imajo le eno stavbo, ki je v skupni lasti skupine ljudi. Zakaj to ne uspeva pri nas?

Razlogi za to so različni. Več o njih bomo razpravljali na tri-dnevnih aktivnostih na temo stanovanjskega zadružništva z domačimi in tujimi strokovnjaki preko spletne aplikacije ZOOM in v živo zadnji dan v Študentskem kampusu v Ljubljani.

Priporočila in predloge, ki jih bomo v teh treh dneh razvili, bomo javno predstavili na konferenci na temo stanovanjskega zadružništva dne 22. maja v Hiši EU, ki jo bomo skupaj organizirali s Skupnostjo občin Slovenije.

PRIJAVA ZOOM
EPEKA – Stanovanjska zadruga za vse
Meeting ID: 899 4758 5888
Passcode: 545789

Projekt EPEKA – stanovanjska zadruga za vse, se je pričel leta 2023 in je financiran s strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport RS. V strategiji razvoja Slovenije 2030 spada pod sklop Dostojno življenje za vse.

Projekt podpirajo: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport RS, Urad za mladino RS, Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor, Študentski kampus, ŠOU v Ljubljani.

www.epeka.si in www.epekacoop.si