1. dec., 2014 – 30. nov., 2016
EU in Makedonija

Združenje EPEKA, so. p., je partnerska organizacija projekta Genocid Romom, ki ga financira program Evropa za državljane.

V evropski družbi je zavedanje o kršenju človekovih pravic, demokracije in svobode povezano z nacizmom, staliniznom in dramatičnimi posledicami vojne.Ključnega pomena je naše aktivno sodelovanje pri ustvarjanju prihodnosti, s tem da se spominjamo napak iz preteklosti in se trudimo, da jih ne bi ponovili.

Eno takšnih krivičnih dejanj je bilo preganjanje romske manjšinske skupine. Zatiranje in nestrpnosti do Romov je v mnogih evropskih državah traja predolgo. To preganjanje je doseglo vrhunec v celotnem nacističnem režimu, ko je bilo veliko Romov in drugih manjšin tretirano grozljivo nečloveško in na koncu sistematično ubitih. V tem obdobju so bili Romi podvrženi genocidu in popolnoma so jim bile odvzete državljanske pravice. Diskriminacija nad Romi in kršenje njihovih pravic pa še vedno prevladuje v današnji Evropi.

Cilj tega projekta je, da vodi in spodbudi, posebej nove generacije, da pridobijo od prič in njihovih sorodnikov konkretno znanje o napakah in tragedijah, povezanih z nacizmom in stalinizmom. S tem bodo razvili aktivno lastništvo o skupnih evropskih vrednotah. Dejavnosti bodo temeljile na neformalnem izobraževanju po metodi ”Human library”. “Knjige” bodo vsi preživeli, bivši partizani, otroci in sorodniki nekdanjih partizanov, sorodniki žrtev, učitelji, profesorji, raziskovalci in vsi, ki so navdušeni nad zgodovino.

Poleg omenjenega bodo aktivnosti lokalnega ozaveščanja zagotavljale neformalna izobraževalna orodja za mlade. Na eni strani ta orodja zagotavljajo informacije o genocidu nad Romi, na drugi strani pa spodbujajo kritično razmišljanje in razpravo med mladimi, njihovo razmišljanje in razumevanje zgodovine, antisemitizma in razumevanje rasizma kot oblike antiromanizma.

Aktivnosti projekta bodo:

 • Mednarodno mladinsko izobraževanje za ”Human library”
 • Nacionalni javni dogodki srečevanja s ”knjigami”.
 • Dviganje osveščenosti na lokalni ravni
 • Raziskave
 • Kreativni dogodki
 • Komemoracija ob 2. avgustu – Obisk Auschwitza ob Spominskemu dnevu genocida nad Romi.

Koordinator projekta je: Romski mladinski center, Kumanovo, Makedonija

Partnerji pri projektu so:

 1. Raplection, Dugi Rat, Hrvaška
 2. Associazione Culturale Thèm Romano ONLUS, Lanciano, Italija
 3. Asociatia Nevo Parudimos, Resita, Romunija
 4. EUROCIRCLE, Marseille, Francija Desincoop – Desenvolvimento Económico, Social e Cultural
 5. CRL, Guimaraes, Portugalska
 6. Združenje EPEKA, so. p., Maribor, Slovenija

Projekt je financiran s strani programa Evropa za državljane.