29. oktober, 2016
Galerija EPEKA, Maribor

Združenje EPEKA, socialno podjetje, vabi v soboto, 29. oktobra 2016 ob 20.16, na otvoritev razstave »CIRCUS« slikarke Irene Orel v Galerijo EPEKA, Koroška cesta 8 v Mariboru.

Razstava z naslovom „Circus“ na prvi vtis spominja na podobo pravega tradicionalnega cirkusa, na drugi pogled pa opazimo, da gre za menjavo živalskih motivov s človeškimi.
Razstava je družbenokritična, pri kateri ne gre za to, kaj človek lahko naredi z živaljo, temveč kaj lahko človek naredi s človekom. Gre za igro menjav. Tokrat je izvedbena substanca zabave in fascinacija v različnih oblikah cirkuških prvin človek, ki pa so mu dodane živalske lastnosti. Govorimo lahko tudi o „sodobnem cirkusu“, ki ima vzporednice v današnjem sodobnem svetu. Razstava v gledalcu išče globlji razmislek o podanih vsebinah in ne le v izkoriščanju opazovalnega užitka in čustvene pretresenosti.

Avtorico razstave Irena Orel tematika cirkusa fascinira že od mladih let, odkar si je ogledala prvo cirkuško predstavo v otroštvu. Kasneje je večkrat uporabila to tematiko v slikarstvu, risbi, fotografiji… Postopoma je reducirala živalski svet cirkusa in ga sedaj čisto zamenjala s človeško figuraliko.

Najbolj jo fascinira lik klovna, katerega je okarakterizirala s citatom:
“Klovn bo vedno klovn, pa tudi če je žalosten.”

GALERIJA

Vljudno vabljene in vabljeni v Galerijo EPEKA.