26.  januar, 2021
Maribor

V torek, 26. januarja 2021, vas ob 12. uri vabimo na virtualno otvoritev razstave “Kliči me po imenu” slovenske fotografinje Jasmine Vidmar.

Dogodek poteka v okviru projekta “Šoa – spominjajmo se 2021”, ki ga med 18. in 27. januarjem pripravlja Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Umetniški projekt “Kliči me po imenu” naslavlja kompleksna vprašanja stereotipizacije mladih Rominj in Romov ter posledice za identiteto mladih, ki so na tovrstne načine označeni in obravnavani v širši družbi.

Etnična pripadnost mladih Rominj in Romov je pogosto tisti vseobsegajoči znak, ki prekrije vse ostale. Pogledi prepredeni s predsodki in stereotipi spregledajo njihovo individualnost, raznolikost in sposobnosti; nižajo jim samopodobo in v njih samih prepogosto ustvarjajo prepričanje, da so priložnosti, namenjene njim, omejene. Predsodki se materializirajo v diskriminaciji ter v socialni, kulturni in materialni prikrajšanosti, ki še dodatno zamejuje možnosti, da gradijo sebi lastno in zaželeno prihodnost. Razstava mladim dekletom in fantom prepušča glas, da pripovedujejo o svojih sanjah, hrepenenjih in željah.

Prva Epekina razstava v letu 2021 in prva po tem, ko smo izgubili galerijski prostor na Koroški ulici 8, kjer smo več let ob minimalni podpori pripravljali vrhunske kulturne dogodke, bo izvedena v hodnikih stanovanjskega bloka na Preradovičevi ulici 17, kjer biva velik del mariborske romske skupnosti. Slednje na eni strani predstavlja odziv na omejitve obiska kulturnih dogodkov zaradi ukrepov omejevanja širjenja SARS-CoV-2, na drugi strani pa odziv na neugodno politiko podpore organizacijam na področju kulture v Mestni občini Maribor in na tendenco njihovega odrinjanja na družbeni rob.

Razstava je bila postavljena v okviru projekta Fair Employment – Z mladinskim delom proti brezposelnosti mladih, financiranem s strani Urada za mladino in Evropskega socialnega sklada.

Projekt lahko spremljate preko FB.

Dogodek so omogočili:

Evropski socialni sklad

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor