14. december, 2018
Galerija Epeka

Vljudno vas vabimo na otvoritev razstave “Take a Picture / Naredi sliko” akademskega slikarja Jožeta Šubica. Otvoritev bo v Galeriji Epeka v petek, 14. decembra 2018, ob 19. uri. Razstavo in umetnika bo predstavila kustodinja Tanja Kerić.

Jože Šubic (1959) je predstavnik generacije tistih slovenskih umetnikov, na katere je vplivala t. i. nova podoba, italijanski umetnostni izraz iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki ga je Šubic sprejel precej samosvoje, mimo začetne figuralike v vprašanja vzbujajoč svet metaforike in simbolizma. Po končanem študiju slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je znanje razširil tudi na področje grafike, kiparstva in instalacije. Svoj slikarski nastop je tako pretvoril v prostor in predmetni snovnosti očrtal asociativno pomenskost z izjemno komunikacijsko močjo med samim delom, umetnikom in gledalcem. Šubic živi in ustvarja v Mariboru, njegova likovna produkcija pa v zadnjih desetletjih beleži pomemben doprinos k slovenski sodobni umetnosti.

Z razstavo »Take a Picture / Naredi sliko« se Šubic vrača k slikarskemu prijemu, ki mu dodaja tudi druge tehnike in materiale. Težišče istoimenske serije platen je ženska, navzoča in ujeta, a hkrati odtujena in svobodna v diptihu spomina, ki gledalcu očitno razkriva njene namere. Prehod figure v zgodbo z zmečkanimi rjuhami, na katerih samevajo erotični rekviziti njene strasti, vzpostavlja poseben dialog tako na platnu kot z občinstvom. Dve strani, dve zgodbi. Skrivni pogled, ki razkriva voajerja, moškega, v prvi vrsti pa njo, opazovalko svojega opazovalca, ki z lastno (ne)prisotnostjo dirigira celoten tok dogajanja in ga dokumentira. V slikarskem smislu se umetnik k figuri vrača le posredno, idejno, neposreden pa je zagotovo njegov erotično obarvan podton, iz katerega neredko izhaja v svojem opusu, ki kljub svoji igrivosti ne pada po čutnih tleh romantičnosti, temveč posega (in ne presega) v drzne svetove draženja in poželenja. Njegov ženski lik, ki je pogosto asociiran kot objekt, s katerimi odgovarja na klišeje družbene objektivizacije, tokrat nastopa kot glavna herojka svoje usode. Ne glede na ponavljajočo se dvojnost njene razkrite intime deluje kot ponosna nosilka lastnih kretenj in opozarja na svojo sodobno samozadostnost.

(Tanja Kerić)

———————

Galerija  Epeka, Koroška cesta 8, 2000 Maribor

Otvoritev razstave v petek, 14. decembra 2018, ob 19. uri.

Razstava bo na ogled do 24. januarja 2019.

Galerija Epeka je odprta vsak delovnik od 14. do 18. ure. V obdobju od 23. decembra do 3. januarja in izven delovnega časa po dogovoru: epeka@epeka.si.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: