26. oktober, 2021
Sodni stolp Maribor

Prvi koncert v letošnjem ciklu Klasika danes? jutri? bo nastop Dua El Clasico v torek, 26. 10., ob 19. uri v Sodnem stolpu. Duo El Clasico sestavljata Tomaž Adamič na klarinet in Matjaž Balažic na harmoniki.

Kot študenta graške Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost sta se spoznala pred več kot desetimi leti in od takrat redno koncertirata v Sloveniji in drugod. Aktivna sta tudi kot studijska glasbenika, v bližnji prihodnosti pa načrtujeta še serijo koncertnih seminarjev, kjer želita mladim glasbenikom predstaviti in približati svoja inštrumenta in komorno glasbo na sploh.

Tomaž Adamič je začel igrati klarinet na Glasbeni šoli Celje, kjer je uspešno zaključil nižjo in srednjo stopnjo glasbene šole, nato pa izobraževanje nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je z odliko zaključil študij koncertne in pedagoške smeri. Na isti univerzi se je še dodatno posvetil študiju komorne glasbe in igranju stare glasbe na originalne inštrumente. Dodatno se izpopolnjuje pri številnih priznanih klarinetistih (Mate Bekavac, Sabine Mayer, Markus Schön, Wenzel Fuchs, Andreas Schablas, Ernst Schlader, Yuan Yuan), udeležuje se raznih tekmovanj in kot solist, član komornih zasedb (ChAt kvartet, Duo El Clasico, Harmonie Palais Meran) ter orkestrov (Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester SNG Maribor, Camerata Sinfonica Austria) nastopa po Sloveniji in drugod. Od leta 2013 poučuje na Nižji in Srednji Glasbeni šoli Celje.

Matjaž Balažic se je šolal na glasbeni šoli Murska Sobota pod mentorstvom Mateja Zavca, srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru v razredu prof. Andreja Lorberja, ter graški univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost (Janne Rättyä), kjer je julija 2013 diplomiral in marca 2017 magistriral z odliko. Je večkratni nagrajenec različnih tekmovanj doma in v tujini (TEMSIG, Castelfidardo, Pula, Beltinci, Majano).Nastopa kot solist, član raznih komornih skupin, kot tudi z orkestri (Slovenska filharmonija, Camerata Austria). Na odre širom sveta pa je stopil s kvintetom Piazzolleky, ki že več kot desetletje poustvarja glasbo argentinskega tanga. Od leta 2015 je zaposlen na konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru.

Video: J. Horovitz: Sonatina for clarinet and piano, 3rd movement – Duo el clasico – YouTube

Projekt je pripravljen v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Narodnim domom Maribor in Radiem Maribor ter ga finančno podpirata Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo RS. Projekt podpira Študentski Kampus.

Avtorja fotografije: ©Duo El Clasico