9. november, 2021
Sodni stolp Maribor

Drugi koncert v letošnjem ciklu Klasika danes? jutri? je bil nastop Spectrum Saxophon Quartett v torek, 9. 11., ob 19. uri v Sodnem stolpu.

Saksofonski kvartet Spectrum je mlad in dinamičen ansambel iz sosednje Avstrije. Člani kvarteta so Stephanie Schoiswohl, Florian Bauer, Daniel Đunđuš in Severin Neubauer.

Spoznali so se med študijem klasičnega in sodobnega saksofona pri profesorju Geraldu Preinfalku na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Člani so se dodatno izobraževali na področju moderne glasbe v sodelovanju s priznanim dunajskim ansamblom Klangforum Wien, kakor tudi v smeri Jazza in popularne glasbe na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.

Glasbenikov tako ne združuje samo skupna alma mater, ampak tudi dolgo kolegialno prijateljstvo in udejstvovanje v projektih iz najrazličnejših žanrov.

Poleg rednega solističnega in komornega koncertiranja, so tudi redni člani orkestra KUG-SAX-SIPPIA, so dejavni tudi na pedagoškem področju na različnih glasbenih šolah v Avstriji, Stephanie tudi kot profesorica klasičnega saksofona na Privatni univerzi Gustav Mahler v Celovcu.

Vodilo pri ustvarjanju in izbiri repertoarja je razširjena paleta saksofonskih zvočnih barv, ki jih omogoča kvartet. Dodatno globino doda vijuganje med klasično in sodobno glasbo za saksofon.

Člani kvarteta so se kot posamezniki ali komorno dodatno izobraževali pri eminentnih imenih, kot so: Philippe Geiss, Klaus Dickbauer, Klangforum Wien, Heinrich von Kalnein, Barbara Strack-Hanisch, Marcus Weiss, Ryo Noda, Arno Bornkamp, Angel Soria Diaz, Lars Mlekusch, Hans de Jong.

Sodelovali so z različnimi zasedbami, med drugim: Klangforum Vienna, Orjazztra Vienna, Philharmonic Orchestra Graz, Orchestra of the Vienna State Opera, Israel Chamber Orchestra, Graz Composers Orchestra, Jazz Orchestra Zagreb, MASQ, Graz Saxophone Quartet.

So tudi prejemniki večih nagrad:

  • “August Everding Competition for Saxophone Quartet” – Semi-finalist (postponed to April 2021 due to COVID-19) – Munich, Germany
  • “Prima la musica” youth competition – 1st prizes as soloists – Austria
  • “Woodwind Festival Singapore 2014” – Invitation for the Semi-final – Singapore
  • Honorary prize of the “Federal Ministry of Science, Research and Economics” 2015 – Austria
  • Laureate of the “PE-Förderungen für Studierende der Musik e.V.” – Mannheim, Germany
  • Laureate of the “Allegro Vivo Festival 2010” – Horn, Austria

Program: Program: J. S. Bach, J. Torres, H. Reinhart, G. Lago, T. Escaich.

Predstavitveni video

Facebook

Instagram


Projekt je pripravljen v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Narodnim domom Maribor in Radiem Maribor ter ga finančno podpirata Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo RS. Projekt podpira Študentski Kampus.

Avtorji fotografij: @Spectrum


Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: