19. april 2019

Ljubljana

Predsednik Združenja EPEKA, so. p., Štefan Simončič se je udeležil posvet na temo gibanja Ne sovražnemu govoru ob izidu priročnika Zmoremo!, ki ga je v Stari mestni elektrarni organiziral Urad RS za mladino.

URSM je organiziral posvet na temo sovražnega govora med mladimi in načini preprečevanja le-tega ob izdaji priročnika Zmoremo! (izdajatelj originala Svet Evrope).

Namen posveta je bil s pomočjo javne predstavitve zbornika Zmoremo! izobraževalkam/-cem, mladinskim delavkam/-cem in širši javnosti predstaviti načine, kako se soočiti s predsodki, ki so razlog za pojav sovražnega govora. Govorili smo tudi o tem, kako ponuditi konkretne primere pomoči pri spoprijemanju s sovražnimi komunikacijami, ter kako poiskati alternative v strpni komunikaciji. Cilj posveta je bil mlade naučiti pomena strpne demokratične kulture in si tako zagotoviti prijaznejši digitalni prostor ter ob tem ohranjati njihovo kritično in aktivno državljansko držo.

PROGRAM:

9.45 Prihod vabljenih gostov in udeležencev

 

10.00 Uvodna beseda v.d. direktor URSM g.Tin Kampl

 

10.05 Pozdravni nagovor minister g.dr Jernej Pikalo

 

10.15 Okrogla miza na temo Ne sovražnemu govoru – gostje: državna sekretarka MIZŠ ga.Martina Vuk, direktor direktorata za demokratično participacijo pri Svetu Evrope g.Matjaž Gruden, direktor Mirovnega inštituta g.dr.Iztok Šori, soavtorica priročnika Zmoremo! ga.Nina Perger.

 

11.30 Odmor

 

12.00 Predstavitev priročnika Zmoremo! (g Matjaž Gruden, predstavnik izdajateja, ga.Nina Perger, soavtorica, ga.Simona Muršec, recenzentka slovenske verzije priročnika)

 

12.30 Pogovor z gosti in udeleženci o priročniku in pristopanju k mladim

 

12.45 Zaključek posveta  – morebitne izjave za medije

 

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: