2. avgust, 2021
Židovski trg, Maribor

Vljudno vabljeni na spominski dogodek Noč, ko so violine obmolknile. 2.avgust je dan spomina na romske žrtve genocida.

Mednarodna skupnost že vrsto let obeležuje 2. avgust kot dan spomina na romske žrtve genocida, ki so ga nacisti zagrešili med drugo svetovno vojno. Ocenjuje se, da naj bi v tem genocidu življenje izgubilo od 250 000 pa vse do milijona, morda celo do milijona in pol, pripadnikov evropskih romskih skupnosti. Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Združenja EPEKA, so. p., vas prijazno vabita na spominsko prireditev, ki bo v ponedeljek, 2. avgusta 2021, na Židovskem trgu v Mariboru (med nekdanjo sinagogo in Židovskim stolpom) ob 10.30.

V sklopu spominske prireditve bodo obiskovalci lahko prisluhnili predavanju dr. Vere Klopčič o nedavno sprejeti definiciji anticiganizma, ki so jo soglasno sprejele države članice Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA). Predstavniki mlajše generacije mariborske romske skupnosti Amanda Fetahi, Elizabeta Fetahi in Erduan Bislimi pa bodo nato spregovorili o svojem pogledu na odnos med večinskim prebivalstvom in romsko skupnostjo ter o odnosu, ki ga gojijo do zgodovine, še posebej zgodovine holokavsta oziroma porajmosa.

Obiskovalce bosta v imenu organizatorjev prireditve nagovorila tudi koordinatorica kulturnih programov Sinagoge Maribor Marjetka Bedrač in predsednik Združenja EPEKA, so. p., Štefan Simončič. Za glasbeni program bodo v okviru koncertnega cikla Glas Romov poskrbeli člani gostujoče češke skupine Der Šenster Gob.

V primeru dežja bo prireditev v Sinagogi Maribor, kjer pa bo število obiskovalcev žal omejeno. V tem primeru bodo imeli prednost obiskovalci, ki bodo na prizorišče prišli prej.

Spominske prireditve so podprli Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Svet romske skupnosti Republike Slovenije in Evropska unija – Evropski socialni sklad.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo:
.