9. maj, 2021
Maribor

Na Dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Skladno s tem smo organizirali pohod iz mestnega središča Maribor do Mariborskega otoka, kjer je bila za vse udeležence na voljo brezplačna partija mini golfa.

Na Dan Evrope obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Zavzel se je za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Pogodbo o ustanovitvi takšne institucije so podpisali naslednje leto. Schumanov predlog šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo.

V Združenju EPEKA, so. p., smo aktivni na področju EU državljanstva, širjenja EU vrednot in medkulturnega dialoga. Združenje EPEKA, so. p., ima tudi podružnice v tujini: EPEKA Nemčija, EPEKA Avstrija, EPEKA Srbija, EPEKA Turčija, EPEKA Češka, EPEKA Velika Britanija, EPEKA Črna gora in neformalna skupina mladih EPEKA Armenija.

Ta dan smo proslavili s pohodom iz mestnega središča – zbor pri nakupovalnem središču City ob 10:00. Zbirno mesto omogoča pogled na krožni promet, kjer se srečata Titova cesta in Ulica heroja Bračiča, z znamenito fontano z 28 vodnimi šobami, ki je posvečena imenom vseh dosedanjih mest, ki so si lastila naziv Evropska prestolnica kulture.

Od tam smo se odpravili na Mariborski otok, kjer smo vam predstavili projekt Z mladinskim delom proti brezposelnosti mladih – Fair Employment, ki je namenjen trajnemu vključevanju mladih na trg dela s pomočjo inovativnih projektov, s katerimi krepimo njihove splošne in specifične kompetence, kot tudi aktivno državljanstvo.

Udeleženci projekta Fair Employment, financiranem s strani EU, so predstavili svoje izkušnje.

Po predstavitvi smo se podružili še ob partiji mini golfa. Brezplačna igra za vse, ki se bodo pridružili pohodu!

Bi se nam radi pridružili in primerno proslavili ta dan? Dobrodošli vsi!

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

GALERIJA

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: