12. november, 2019
KGB Maribor

Združenje EPEKA, so. p., vas vljudno vabi na drugi koncert letošnjega cikla “klasika danes? jutri?”! Koncert se prične ob 20. uri. 

“Theatre Music” je naslov svežega albuma iz širšega avtorskega koncepta “More Than Just Sax”. Ideja je zrasla na glasbenem vrtičku Simona Širca, sicer klasično izobraženega saksofonista, ki pa pri svojem umetniškem delovanju vztrajno potuje preko meja posameznih žanrov. V zadnjem času s svojimi kreacijami vedno bolj raziskuje popularno in elektronsko glasbo, v katero pa vztrajno inkorporira znanje, ki ga je pridobil skozi študij klasične glasbe. Kljub glasbeni kompleksnosti pa nastopi mladega dolenjskega glasbenika ostajajo nadvse sproščeni in simpatični. Simon velja za večnega inovatorja, drznega eksperimentatorja, hkrati pa ne sprejema kompromisov pri kvaliteti glasbe.

preostali koncerti koncertnega cikla “klasika danes? jutri?”
~ 9.11.19 Brass Band Slovenija – Glasbeni mozaik / klasika danes? jutri? @Minoritska cerkev, LGM

~ 23.11.19 Hans-Peter Steiner & Rudi Katholnig: First Inspiration @KGB Maribor (Kulturno Glasbeni Brlog)

~ 27.11.19 Pihalni Kvintet Vivus: Vivus! @Minoritska cerkev, LGM

Vstopnice za posamezni koncert stanejo 5€ in se lahko kupijo na blagajni prizorišča.
Paket štirih vstopnic za celoten cikel lahko dobite pri ekipi Epeke po ceni 15€.

______________________________________________________
klasika danes? jutri?
——————————————————————————————-

Pred letom dni smo pilotsko izvedli koncertni cikel klasika danes? jutri? in pričeli z iskanjem umestitve klasične glasbe v sodobni čas in prostor. Iskanje se je s tremi koncerti šele zares začelo, zato letos izvajamo drugo edicijo cikla, kjer bomo z razširjenim programom odprli nekaj novih skrinjic.

Kam v današnjem času spada klasična glasba? Izključno v koncertne dvorane? Cerkve? Na poroke? Festivale? Klube? Dvigala? Trgovine? Ali sploh še kam spada? In v kakšni obliki? Strogo večerni, bleščeči, ob izbranih besedah, vrhunskem vinu? Izvirno, tako kot je nekoč bilo, ali je dovoljena modernizacija? Je le ta zaželena? Smiselna?

Klasična glasba se je v brzem vrtincu modernega časa znašla v krizi nekoč jekleno močne identitete. Kakor da bi zašla v zmes elitizma, konservativnosti in zamudne pedantnosti. Zdi se, da »instant« doba s suficitom informacij le stežka procesira umetnost, ki v svoji obravnavi zahteva nekoliko več pozornosti, časa in premisleka.
A tudi klasična glasba je navsezadnje še vedno – glasba! In v svoji biti je ena od funkcij umetnosti vendarle razvedrilo. Večji del repertoarja klasike je bil in je še vedno napisan prav s tem namenom. Tehnična dovršenost, virtuoznost izvajanja in estetski ter izpovedni doprinos pa so tisti dodatek, ki osnovni namen zgolj podkrepi.

Cikel klasika danes? jutri? je zastavljen kot dokaz, da je za uživanje ob klasični glasbi več kot dovolj le radovednost posameznika. Predstavljajo se mladi, drzni izvajalci v manj običajnih sestavih, ki na klasično sceno prinašajo svežino in novosti, a pri tem ne zapostavljajo pomembnosti kvalitetne izvedbe in izbire programa.
Letošnji cikel je v več pogledih razširjen, tako stilsko kot lokacijsko. K sodelovanju smo tokrat povabili glasbenike iz sveta klasične glasbe, ki pa svoje znanje in razmišljanje uporabljajo v najrazličnejših stilih. Tudi takih, ki bi naj po definiciji bili nasprotje resni glasbi. Dva koncerta sta umeščena v Minoritsko cerkev, ki se je že lani izkazala kot čudovito okolje za tovrstne koncerte. Dvakrat pa bomo uživali v legendarnem mariborskem »Kulturno-Glasbenem Brlogu« oziroma Klubu KGB, kjer bo glasba odzvenela v sproščeni kletno-barski atmosferi. (Sašo Fekonja)


Koncertni cikel podpira Mestna občina Maribor.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: