11. maj, 2018
Romska postaja, Maribor

Na Postaji bomo gostili prav poseben dogodek, posvečen najmlajšemu (analognemu) glasbilu, saksofonu. V goste bo prišel Simon Širec, mlad slovenski glasbeni ustvarjalec, ki kljub klasični izobrazbi podira žanrske meje in ustvarja nove in nove načine uporabe tega glasbila.

Dogodek se bo pričel s krajšim predavanjem in pogovorom o rabi saksofona, nadaljeval pa s predstavitvijo koncertnega programa, ki ga bo Simon med drugim predstavil tudi na svetovnem saksofonskem kongresu v Zagrebu. Simon Širec je svojo glasbeno pot začel na klarinetu, nato pa svoje šolanje nadaljeval z igranjem saksofona. Izobraževal se je na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu profesorja Dejana Prešička. Po opravljeni maturi je svoje izobraževanje nadaljeval v razredu profesorja Lars Mlekuscha na Dunaju, kjer je z odliko diplomiral. Svoje šolanje na klasičnem saksofonu je sklenil pri profesorju Geraldu Preinfalku na Glasbeni univerzi v Gradcu, kjer je junija 2014 z odliko tudi magistriral. Vzporedno s študijem saksofona v je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral muzikologijo. V sklopu diplomskega dela je raziskoval zgodovinski razvoj saksofona na Slovenskem, nekaj let po diplomi pa svoje delo tudi razširil v strokovno publikacijo in jo izdal pri založbi Akademiker Verlag z naslovom “Development of the Slovenian Saxophone Repertoire”.
V času študija je nastopal v največjih koncertnih dvoranah na Dunaju, v Gradcu in Ljubljani, kot član zasedbe European Saxophone Ensemble in s tem predstavnik Slovenije pa je gostoval v več kot 20ih mestih v širšem evropskem prostoru. Leta 2014 se je na festivalu Vienna SaxFest predstavil z dvema avtorskima kompozicijam, pri čemer so ga kritiki sprejeli z navdušenjem in ga označili za Bobby McFerrina na saksofonu. Danes nastopa tako solistično, v komornih sestavih kot tudi v različnih orkestrih. Veliko pozornosti posveča inovativnim glasbenim rešitvam, pri čemer v svoj glasbeni jezik vpeljuje tudi rabo elektronike. Širec je poleg aktivnega koncertiranja dejaven tudi na pedagoškem področju. Kot saksofonist je sicer zaposlen na Glasbeni šoli Brežice, kot muzikolog pa poučuje glasbo na Srednji vzgojiteljski šoli v Novem mestu.

Čas aktivnosti: 20.00 – 22.30.

Udeležba je brezplačna.

Več informacij: epeka@epeka.si

EU Skladi

Projekt delno financirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve  in enake možnosti in Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega  sklada. Operacija se financira iz Operativnega programa za izvajanje  evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020, 9. prednostne osi “Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine”, 9.1 prednostne naložbe “Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti”, specifičnega cilja 9.1.2 “Opolnomočenje ciljnih skupin za približevanje trgu dela”.

Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: