23. december, 2020
Maribor

Sporočamo vam, da zapiramo vrata Galerije EPEKA. Predstavljamo vam govor ob otvoritvi zadnje razstave “Pohorski biseri” Luke Murovca.

Leto 2020 se bo v zgodovino zapisalo kot prav posebno leto. Za majhno skupinico ljudi, predvsem nas, ki smo se danes zbrali na zadnji otvoritvi razstave Luke Murovca Pohorski biseri in si bomo to leto zapomnili po koncu neke zgodbe, zgodbe Galerije EPEKA. Skupaj smo jo pričeli pisati leta 2013, ko smo v uporabo dobili te lepe prostore na Koroški cesti 8 v Mariboru. Odtlej smo znotraj naše galerije priredili številne razstave, koncerte in druge kulturne in izobraževalne dogodke.

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem, še posebej umetnikom in sodelavcem ter nenazadnje našim financerjem; Mestni občini Maribor, Ministrstvu za kulturo RS, Uradu za mladino, ambasadam in drugim, ki so nas podpirali.

Galerija EPEKA je za nas bil kraj, mesto, prostor, kjer smo vedeli, da nekam spadamo. Za vsakega izmed nas je zelo pomembno, da se lahko identificira, orientira, vrne na točko, kjer je začel. Skratka, da ima nekje dom. Hudo pa je, ko spoznaš, da kljub vsemu trudu, odrekanju, stresu in naporom, z namenom doseganja najboljših rezultatov, nisi in ne boš nikoli sprejet, ne glede na ves trud. Prav zaradi tega se Združenje EPEKA, so. p., osredotoča na ljudi, ki jim že stoletja ne dovolijo, da najdejo svoj dom in jim pri tem pomaga po svojih najboljših močeh. Mi smo imeli tukaj vsaj svoj začasni dom, ki smo ga sedaj izgubili, nekateri pa ga na žalost celo življenje nimajo sreče najti.

Hvala vsem še enkrat, vesel božič in srečno 2021 vam želimo v imenu Galerije EPEKA.

Združenje EPEKA, so. p. podpirajo: