23. – 28. avgust, 2023
Balatonkenese, Madžarska

Člani Združenja EPEKA, so.p., se bodo udeležili mladinske izmenjave v sklopu projekta: SO KERES, EUROPA?! – ROMSKI MLADINSKI DRUŽBENI FORUM 2023.

Cilji tega mednarodnega projekta so večplastni in odražajo željo po vključevanju mladih in raziskovanju romske kulture skozi različne umetniške pristope. Projekt SO KERES, EUROPA?! – ROMSKI MLADINSKI DRUŽBENI FORUM 2023 omogoča mladim iz različnih okolij, da se povežejo, se izrazijo skozi umetnost ter spoznajo in raziskujejo bogato romsko kulturo. To je edinstvena priložnost za razvoj kreativnosti, medkulturnega razumevanja in izgradnje trajnih povezav med mladimi iz različnih držav.

Ples s skupino Ternype: V tej delavnici udeleženci uporabljajo ustvarjalne metode in orodja za ustvarjanje koreografije ter plesa v skupini. To je priložnost za tiste, ki si želijo energičnega, ustvarjalnega in smiselnega tedna. Skupina Ternype je že navdušila občinstvo s svojimi nastopi, med drugim na dogodku So keres, Europa.

Glasba z zasebnim glasbenim bandom Romano Glaszo, Madžarska: Romano Glaszo ima bogato zgodovino izvajanja ljudskih pesmi in plesov iz različnih kultur. Udeleženci se lahko pridružijo tej skupini, če jih zanima učenje in deljenje tradicionalnih romskih pesmi ter ustvarjanje lastnih glasbenih izdelkov. Ples z zasebnim glasbenim bandom Romano Glaszo, Madžarska: Ta delavnica ponuja priložnost za učenje tradicionalnih in modernih romskih plesov. Udeleženci se bodo spoznali z raznolikostjo glasbe in plesa.

Grafitarska umetnost z Lolo, španskim umetnikom: Lolo Ronda Cruz je priznani umetnik tetovaž in grafita, ki bo na delavnicah skupaj z udeleženci ustvarjal šablone obrazov Romov, ki so pomembni za skupnost. Ti umetniški izdelki bodo nato postavljeni v javnost, da bi poudarili pozitivne like in vloge v romski skupnosti.

Gledališče z romskimi igralkami: Udeleženci te delavnice bodo pisali svojo gledališko igro, jo izvajali in predstavili na zaključnem festivalu. Ta priložnost omogoča izražanje kreativnosti skozi gledališko umetnost pod vodstvom izkušenih romskih igralk.

Ustvarjanje memov: Aktivistka Anahita Neghabat bo vodila to delavnico, kjer bodo udeleženci izražali svoje izkušnje s politiko in diskriminacijo skozi humorne meme. Ustvarjalna moč in politično ozaveščanje se bosta prepletala v zabavnem okolju.

Delavnica pisanja pisem in postavitev za aktivno spominjanje: DePART bo s to delavnico povezoval udeležence s skritimi zgodbami žrtev romskega holokavsta ter spodbujal “aktivni spomin”. Vsak udeleženec bo postavljen v vlogo varuha spomina neke osebe in prejel osebno pismo, ki bo ohranilo spomin za prihodnje generacije.

Sodelovanje članov Združenja EPEKA v tem projektu predstavlja pomemben korak k spodbujanju strpnosti, izobraževanja ter krepitvi romske identitete in vključenosti v širšo družbo.