9. november, 2023
Ljubljana, Slovenija

V okviru projekta PRESS – SPODBUJANJE ENAKOSTI ROMOV V SLOVENIJI IN NA SLOVAŠKEM se je predsednik Združenja EPEKA, so. p., Štefan Simončič, udeležil dogodka Študenti AGRFT s predstavo “Kaj pa z Rdečo kapico?” osvetlili različne vidike diskriminacije.

Informacije o projektu:
V okviru evropskega projekta “Soočimo se z diskriminacijo,” v organizaciji Skupnost občin Slovenije, so študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) pripravili izvirno gledališko predstavo, ki obravnava različne vidike diskriminacije. Premierne uprizoritve predstave “Kaj pa z Rdečo kapico?”

“Kaj pa z Rdečo kapico?” je naslov te posebne predstave, ki raziskuje različne okoliščine diskriminacije. Gre za inovativen način ozaveščanja o tej kompleksni temi, ki je del evropskega projekta “Soočimo se z diskriminacijo – ustvarjajmo družbo enakih možnosti.” Projekt združuje različne partnerje, med njimi Zagovornika načela enakosti, AGRFT, Skupnost občin Slovenije in Fundacijo Prizma. Cilj projekta je okrepiti ozaveščanje o potrebi po enaki obravnavi in enakih možnostih za vse ne glede na osebne okoliščine.

Predstava se poglobi v vprašanja, zakaj pride do diskriminacije, kakšno vlogo imata vzgoja in politična korektnost pri tem, kako se počutijo žrtve in priče diskriminacije ter kako se lahko borimo proti njej. Avtorski projekt je nastal v sodelovanju študentov AGRFT iz 2., 3. in 4. letnika igre, režije in dramaturgije, ter zunanjih sodelavcev, ki so pripravili gledališko predstavo na podlagi primerov diskriminacije, ki jih obravnava Zagovornik načela enakosti. Režijo predstave je prevzela Maruša Sirc, dramaturginja pa je Ula Talija Pollak. V predstavi igrajo Urban Brenčič, Ajda Kostevc, Luka Kotnik, Alja Krhin, Ajda Pirtovšek in Jure Šimonka.

Partnerji:
1. Koordinator – Skupina za manjšinske pravice Evropa iz Madžarske in partnerji,
2. Poradna pre obcianske a ludske prava iz Košic na Slovaškem,
3. Združenje EPEKA, so. p.