19. december 2020
Splet

V letošnji korona-jeseni, ki jo zaznamuje tudi manko kulturnega dogajanja, vas vabimo, da se nam v soboto, 19. decembra, ob 20. uri pridružite na spletnem koncertu zasedbe Gipsy Groove, ki bo gotovo razgibal turoben decembrski večer.

Več-etnična in multinacionalna zasedba Gipsy Groove prihaja s Kosova, kjer je ena izmed najbolj prepoznavnih glasbenih skupin, ki igrajo romsko in balkansko etno glasbo. Gipsy Groove je nastal leta 2010 z namenom osvežitve tradicionalnega repertoarja balkanske romske glasbe z vnosom elementov iz drugih glasbenih zvrsti, predvsem jazza in ska-ja, ter lovljenjem meje med preigravanjem uveljavljenih romskih klasik (npr. ‘Djelem Djelem’, ‘Hederlezi’, ‘Opa cupa’, ‘Jag bari’) in spontano improvizacijo, ki se mestoma bliža jazzu. Hkrati z modernizacijo utečenih romskih in balkanskih pesmi so za Gipsy Groove značilni tudi prepoznavni avtorski komadi. Te zaznamuje izrazit družbeni angažma, predvsem v smislu refleksije položaja romske skupnosti v balkanskem kontekstu in premisleka o posledicah, ki jih je na prebivalcih Kosova in sosednjih držav pustila vojna ob razpadu Jugoslavije.

Zasedba: Bajram Kafu Kinolli – vokal; Enver Muhamedi – el. bas & dvojni bas, Ivan Ivanov – saksofon; Mirsad Dalipi – bobni; Faruk Banjska – kitara; Igor Ivanov – klarinet.

Povezava do spletnega dogodka.

Dogodek je del cikla Glas Romov, ki ga podpira Mestna občina Maribor.