7. april, 2020 (zaradi korone prestavljeno)
Festivalna dvorana Lent, Maribor

Združenje EPEKA, socialno podjetje, v letu 2020 nadaljuje s prirejanjem kulturnih in izobraževalnih prireditev, ki spodbujajo vključevanje Romov. S tem povečujemo medkulturno zavest in obenem dodatno obeležujemo največji romski praznik — 8. april, Svetovni dan Rominj (s tem mislimo seveda vse spole).


V letošnjem letu smo se posebej osredotočili na teme, za katere menimo, da jih je potrebno še posebej naslavljati glede na počasen napredek v skupnosti, kar je seveda naša skupna odgovornost. Gre za zaposlovanje in vključevanje romskih žensk, družbeno-odgovorno zaposlovanje in vključevanje delodajalcev v proces socialnega vključevanja (Fair employment) ter izobraževanje večinskega prebivalstva o pomenu anticiganizma in pojavljanju le-tega v vsakdanjem življenju.

Ker pa je pri romski kulturi zmeraj vključeno tudi praznovanje življenja, druženje in veselje, nekaj kar nam vsem velikokrat manjka in se ne zavedamo, zakaj kljub vsem ne znamo biti srečni, bomo to, vsaj na ta dneva, v Mariboru spremenili. Zato nas bodo obiskali trenutno najbolj vroči trubači na Balkanu in večkratni dobitniki Zlate tube Festivala Guče — Boban Marković orkestar.

Boban Marković orkestar nam bo 7. aprila na Svetovni turneji Mrak v Mariboru predstavil svoj zadnji album, ki je bil izdan lani. Takoj je skočil na prvo mesto Svetovne lestvice v Evropi in prejel tudi veliko pozitivnih odzivov s celega sveta.

Boban Marković je bil rojen na dan, ko praznujemo Ederlezi, največji romski praznik, na 6. maj, po pravoslavnem koledarju Dan svetega Georgije (slovensko Jurij) v kraju Vladičin Han, v južni Srbiji. To je kraj, kjer prebiva okrog 10.000 ljudi, večinoma romskega porekla, in ki ga zaznamuje bogato izročilo romske glasbe. Celotna družina Marković ima glasbeno preteklost, ded, oče, prav tako sin Bobana, Marko Marković.


Boban Marković je doslej prejel vse možne nagrade, ki jih je moč dobiti na tem glasbenem področju. Najbolj prepoznana je Prva trobenta Guče ali Zlatna truba Festivala Guča. S svojo glasbo je sodeloval pri filmih Emirja Kusturice, pri glasbi Gorana Bregovića in drugje. Orkester Bobana Markovića sestavljajo:

  1. Boban Markovic – trobenta, vokal
  2. Ivan Pavlović – trobenta
  3. Zhivorad Dimitrijevski – saksofon
  4. Boban Demirović – tenor horn
  5. Miroslav Sejdić – tenor horn
  6. Goran Spasic – tenor horn
  7. Stefan Petrović – tuba
  8. Djavid Demirovski – bobni
  9. Danijel Jovic – bobni
  10. Alexander Stosic – tolkala

Koncert bo pospremilo tudi predavanje in pogovor o romski glasbeni tradiciji v VNRC Romska postaja ob 18.00. Več o program na tej spletni strani, strani projekta Fair Employment in strani Bobana Markovića.

Program je podprt s strani Evropskega socialnega sklada, Urada za mladino RS, Urada za narodnosti RS, ŠOU in Mestne občine Maribor.


Združenje EPEKA, so. p., podpirajo: