18. avgust, 2020
Ljubljana

Fundacija Študentski tolar, ustanova ŠOU v Ljubljani in Združenje EPEKA, so. p., ob mednarodnem dnevu humanitarnosti objavljata Poziv za dodelitev nepovratne denarne pomoči romskim študentom. Ob tej priložnosti bomo organizirali tiskovno konferenco, kjer bomo podrobneje predstavili poziv in pripadajočo razpisno dokumentacijo.Vljudno vabljeni, da se nam pridružite v torek, 18. avgusta, ob 11. uri v predavalnici 1 Študentskega kampusa (Pivovarniška ulica 6, Ljubljana). Gostje tiskovne konference bodo: mag. Stane Baluh, vršilec dolžnosti direktorja na Uradu Vlade Republike Slovenije za narodnosti, Damjan Vinko, predsednik uprave Fundacije Študentski tolar, ustanove ŠOU v Ljubljani, Jerica Lorenci, strokovna sodelavka, ki opravlja funkcijo romske aktivatorke v Združenju EPEKA, so. p.

S pozivom želimo podpreti pripadnike romske skupnosti, ki se po končani srednji šoli odločajo za nadaljevanje pridobivanja formalne izobrazbe ter motivirati mlade Rome, da bi se pogosteje odločali za izobraževanje na visokošolski oz. univerzitetni ravni. V okviru vodene diskusije bomo razpravljali o načinih, kako romsko skupnost podpreti pri tem, da bi se aktivneje vključevala v sisteme formalnega izobraževanja tudi po končanem srednješolskem izobraževanju. V okviru poziva za dodelitev nepovratne denarne pomoči romskim študentom bo na voljo 4.000 EUR. Posamezna oseba bo v okviru poziva lahko prejela znesek v višini 400 EUR.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2009 razglasila 19. avgust za mednarodni dan humanitarnih dejavnosti. Ta dan opozarja na obvezo mednarodne skupnosti, da pomaga ranljivim, preslišanim in zapostavljenim ljudem po vsem svetu. Slednje predstavlja trajno misijo humanitarne skupnosti.

Združenje EPEKA, so. p., že vrsto let deluje na področju opolnomočanja romske skupnosti, zato želimo z dodatno finančno spodbudo motivirati pripadnike romske skupnosti za aktivno pridobivanje formalne izobrazbe, ob podpori katere bodo pridobili priložnost za povišanje svojih zaposlitvenih kapacitet.

Fundacija Študentski tolar, ustanova ŠOU v Ljubljani, je osredotočena na nudenje pomoči študentom ŠOU v Ljubljani v stiski. Njihove glavne dejavnosti zajemajo dodeljevanje nepovratnih denarnih in materialnih pomoči, brezplačno psihosocialno svetovanje ter omogočanje subvencioniranih izobraževanj študentom v stiski ter prizadevanje za izboljšanje socialnega položaja študentov. Trenutno je aktualen še tudi razpis za denarno pomoč študentskim družinam in subvencionirane jezikovne in strokovne tečaje, oktobra pa bo objavljen razpis za nepovratne denarne pomoči študentom ŠOU v Ljubljani v socialni stiski.

Za dodatne informacije, povezane z dogodkom, se obrnite na: epeka@epeka.si ali na telefonsko številko: 031 407 934 (Jerica Lorenci).

Spletna stran Združenja EPEKA, so. p.: http://epeka.si
Spletna stran Fundacije Študentski tolar in povezava do poziva: https://www.studentski-tolar.si/

Združenje EPEKA, so. p. podpirajo: