26. november, 2022, ob 19. uri
Sodni stolp Maribor

Program: J.S. Bach, P.R. Buttal, L. Pollack, G. Gershwin, H. Wolking, C. Lavallée, P.A. Nagle

Trobilni kvintet je eden od manjših ansamblov, ki delujejo pod okriljem renomiranega Kulturno umetniškega društva Brass Band Slovenija. Nastop kvinteta je namenjen manjšim in intimnejšim odrom, za katere bi bil skoraj 30 članski ansambel Brass Banda Slovenija prevelik. Nastopili so na več samostojnih koncertih po Sloveniji, večkrat pa jih slišimo tudi kot del kulturno glasbenega-programa ali kot del protokola na različnih uradnih prireditvah. 

Tudi oni sledijo raziskovanju literature, namenjene trobilnim sestavom; poleg klasike pa radi posežejo tudi k aranžmajem filmske, tradicionalne,  jazzovske in zabavne glasbe. Pobudnik ideje, umetniški vodja in selektor programa je skladatelj in dirigent Aleksander Čonč, ki vodi več orkestrov in zborov, deluje pa tudi kot samostojni umetnik. 

Člani trobilnega kvinteta BBS:

  • Trobenta: Tadej Postružnik
  • Trobenta: Tadej Vilar
  • Rog: Timotej Šnofl
  • Pozavna: Aleš Levačič
  • Tuba: Aljaž Janžek

Brass Band Slovenija je prvi brass band v Sloveniji v klasični zasedbi po angleškem vzoru, kar pomeni, da ga sestavljajo le trobila in tolkala. Orkester sestavljajo večinoma študenti glasbe in akademsko izobraženi glasbeniki, ki jim glasba predstavlja mnogo več kot le hobi.

Smo mlad orkester, ki je bil ustanovljen leta 2006 in deluje v polnem zagonu. Orkestru že dvanajsto leto dirigira Aleksander Čonč.

Prizadevamo si širiti glasbeno kulturo, zato zelo radi sodelujemo z ostalimi glasbeniki, med katerimi so solisti: trobentač Franc Kosem, svetovno priznan trobentač Allen Vizzutti iz Seattla v ameriški zvezni državi Washington, pevski solisti: Daniel Gajšt, Renata Gračnar, Lucija Harum, Žan Hauptman, Rahela Horvat Toš, Alen Kirbiš, Amanda Stojović, Urška Škafar, Patricija Škof, Marjan Trček in Maja Žumer ter pevski zbori: Akademski pevski zbor Maribor, Mešani pevski zbor Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor, Mešani pevski zbor Laudamus, Mešani pevski zbor II. gimnazije Maribor, Moški pevski zbor France Marolt – Malečnik, Vokalna skupina CEZAM in otroški pevski zbori mariborskih osnovnih šol.

Vsako leto se predstavimo z celovečernim koncertom, kjer vsakokrat navdušimo publiko, saj si prizadevamo organizirati večje projekte, ki so velikokrat podkrepljeni s sceno, kostumografijo in projekcijami, kar pripomore h globljemu dojemanju glasbe. Izziv nam je, da se preizkušamo v raznih glasbenih zvrsteh, ki velikokrat niso specifične za našo zasedbo, tako smo se že lotili filmske glasbe, jazz glasbe, muzikalov in koncerta, na katerem smo se sprehodili skozi zgodovinski razvoj glasbe, kar pomeni, da smo glasbo interpretirali na različne načine, kot se je tudi interpretacija razvijala skozi čas.

V okviru trobilnega orkestra BBS deluje tudi trobilni ansambel, ki je primeren za manjše prostore, saj zasedba variira od kvinteta do 16 članskega ansambla.