9. september 2015
TKALKA – CAAP, Tkalski prehod 4, Maribor

Organizacija Zoralipe Romane Žuvjengru organizira predavanje in delavnico na temo opolnomočenja romskih žensk, ki bo v sredo, 9. septembra 2015, v TKALKA – CAAP, Tkalski prehod 4, Maribor od 9:00 do 15:30 ure.

Projekt financirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Zveza Romov Slovenije. Temelji na osveščanju in informiranju romskih žensk o pomembnosti izobrazbe, vključevanja v družbeno življenje, o enakosti spolov, ukrepanja zoper diskriminacijo, zmanjševanje predsodkov o kulturi Romov.

S pristojnimi inštitucijami, romskimi organizacijami, strokovnjaki in romskimi ženskami bomo po skušali najti odgovore ki bodo romski ženski v pomoč pri izboljšanju lastnega položaja, kar bo posledično vplivalo tudi na razvoj romske skupnosti. Eden od ciljev projekta je brisanje neenakosti v položaju Rominj preko medijev in vzornikov.

Na dogodku bomo spregovorili o vlogi romskih žensk pri odpravljanju predsodkov in izboljševanju sodelovanja v odnosih med romskim in večinskim prebivalstvom. K razpravi vabimo Rominje, ki s svojim delom in aktivnostjo pripomorejo in prispevajo k višji stopnji razvoja romske skupnosti, hkrati pa imajo svoje poglede na položaj romskih žensk v družbi.

Prav tako bodo o razmerah in pogledih romskih žensk svoja stališča predstavili različne romske organizacije in skupine. Z udeleženkami bomo spregovorili o zakonodaji in direktivah, o romskih ženskah v evropskih organizacijah, o položaju romskih žensk v Evropski uniji, o medijih in delovanju romskih žensk v njih, o zdravju, stresu pri romskih ženskah ter izobraževanju romskih žensk.

Dodatne informacije in potrditev udeležbe na dogodek prosim sporočite na e-naslov: romani.union@siol.net ali na tel. številko: 02 5308100