20. november, 2021
Sodni stolp Maribor

Četrti in predzadnji koncert v letošnjem ciklu Klasika danes? jutri? bo nastop Tria Tempestoso v soboto, 20. 11. 2021, ob 19. uri v Sodnem stolpu.

Člani zasedbe Trio Tempestoso so bili leta 2019 razglašeni za zmagovalce tekmovanja Borisa Pergamenščikova v Berlinu. Žirija enega največjih in najprestižnejših tekmovanj za sodobno glasbo, ki poteka vsaka tri leta pod častnim pokroviteljstvom gospe Tatjane Pergamenščikov in sira Andrása Schiffa, je v utemeljitvi nagrade izpostavila “interpretacijo na visoki instrumentalni ravni”in zapisala, da glasbeniki “s svojim vznemirljivim nastopom združujejo glasbeno tradicijo z duhom sedanjosti in nakazujejo smer prihodnosti”.

Njihov repertoar obsega tako originalne kompozicije kot tudi skrbno izbrane priredbe oziroma aranžmaje, v katerih se lahko izrazno uveljavi na trenutke skoraj orkestralen zven nevsakdanje trio zasedbe (klarinet, čelo, harmonika). Mladi glasbeniki koncertirajo širom Evrope, nedavno so snemali za avstrijski radio Ö1 in Radio Slovenija.

Trio je bil formiran leta 2017 na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer so se izobraževali pri Jannetu Rätyä, Geraldu Pachingerju, Julianu Arpu in Martinu Rainerju.

Spletna stran

Video

Program in več o članih tria.

Projekt je pripravljen v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Narodnim domom Maribor in Radiem Maribor ter ga finančno podpirata Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo RS. Projekt podpira Študentski Kampus.